Oravalan kartanon tapahtumat

arkisto

Kamarimusiikkia kartanossa 28.05.2023

Kamarimusiikkia kartanossa -kamarimusiikkiesityksen alkulähteenä olivat Kymi Sinfoniettan meditatiivisen musiikin konsertit muutamia vuosia sitten. Tarkoitus on luoda kuulijoille rauhallinen tila, jossa voi pysähtyä hetkeksi. Esityksen aikana voi seurailla musiikin herättämiä tunteita ja mielikuvia tai antaa vain ajatusten vaeltaa ja havaita, mitä mieleen pinnan alta nousee. Oravalan kartano luo esitykselle kiehtovan idyllisen ja lämminhenkisen ympäristön.
Ohjelma on koottu mm. ranskalaisten ja suomalaisten säveltäjien teoksista, säveltäjäniminä Jacques Ibert, W. A. Mozart, Eugène Bozza, Erkki Melartin, Oskar Merikanto ja Pjotr Tšaikovski. Teosten välinen hiljaisuus on osa esitystä, ja musiikki vie hiljaisuudesta toiseen. Esityksen lopuksi on kuulijoilla ja muusikoilla on hetki yhteistä aikaa, jolloin voi halutessaan kysellä projektista tai jakaa mielikuvia ja tunnelmia.
Kymi Sinfoniettan muusikoista koostuva kvartetti:
Auli Kontinen, huilu
Leonardo Cubillo Carrillo, oboe
Hanna Hujanen, klarinetti ja alttoviulu
Kati Ylitalo, sello.

Muisteluiltapäivä 2.7.2023

Onko esivanhemmillasi tai sinulla yhteys kartanoon? Tervetuloa Muisteluiltapäivään kertomaan muistoja ja tarinoita, sekä tutustumaan kartanoon. Kahvitarjoilu.

Avoimet puutarhat -päivä 9.7.2023

Kartanon emännän puutarhaopastukset klo.13 ja 15.
Puutarhakahvila. Tervetuloa tutustumaan historialliseen puutarhaan ja tammipuistoon, sekä nauttimaan vanhasta miljööstä!

Kesäpäivä kartanolla 1.7, 5.7 ja 6.7.2023

Tervetuloa viettämään kesäpäivää Oravalan kartanon vanhassa kartanomiljöössä lauantaina 1.7, keskiviikkona 5.7 ja torstaina 6.7 klo. 13–18. Voit nauttia vanhasta tammipuistosta ja vierailla tunnelmallisessa kotimuseossa. Kesäkahvilassa on tarjolla pientä suolaista ja kesäisiä leivonnaisia. Opastettu tarinakierros kartanon huikeasta historiasta klo. 13 ja 17. Opastuksen hinta 10 €, lapsille opastus on ilmainen. Kesäpuodissa on kartanon hilloja ja saaristolaisleipää, sekä käsityötä tammesta. Kartanolle voi saapua myös veneellä. Lämpimästi tervetuloa!

Jazzilta kartanossa 26.8.2023

InkJazz-tapahtuman taiteellinen johtaja Jari Perkiömäki tuo Oravalan kartanoon akustista jazzia soittavan kokoonpanon, jossa yhdistyvät nuori energia ja monipuolinen kotimainen ja kansainvälinen kokemus. Pianistina parhaillaan New Yorkissa jatko-opiskeleva nuori lahjakkuus Toomas Keski-Säntti, rummuissa mm. Dallape-orkesterissa ja Sami Saaren Jazzpojissa vaikuttanut Ville Pynssi ja kontrabasistina todellinen suomalaisen huippujazzin luottomuusikko Antti Lötjönen.
Liput: 20 € ja 15 €. Varaa lippusi ennakkoon! Jazzkahvila.

Teatteriesitys Rauha ja Toivo – kirjeenvaihtoa

Neljä esitystä kesällä 2022

Käsinkirjoitettu kirje on kuin ystävän vierailu. Kirjeen kirjoittaja on keskittänyt ajatuksensa kirjeen saajaan – sanoihin, ajatuksiin ja tunteisiin jotka haluaa vastaanottajalle lähettää. Kirjeenvaihto on aitoa ja elämänmakuista. Kirjeiden merkitys on etenkin sodan erottamien ihmisten jaksamiselle ollut merkittävä. Kenttäposteilla on pidetty yllä parisuhdetta ja ystävyyttä, jaettu arjen elämää sekä hoidettu juoksevia asioita. Kirje on elämänmerkki.

Pienessä, kauniissa teatteriesityksessä kuullaan sota-ajan kirjeenvaihtoa näyttelijä Heli Nikulan tulkitsemana. Esityksen kesto 40 min. Ohjaus: Piia Kleimola. Liput 10 €. Kahvipuhvetti. Teatteriesitys Oravalan kartanon Navettamuseossa.

Lipputulot 1000 € lahjoitettiin lyhentämättä Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Perinnerakentamispäivä

28.5.2022 klo. 11-15

Näytteilleasettajien, perinnekasvitorin, kahvilan ja työnäytösten, mm. ikkunakunnostus, lisäksi kolme luentoa. Restaurointimestari Niko Palonen kertoo, mitä on hyvä ja huono korjaaminen. Maisema-arkkitehti Eeva Ilonoja pohtii millainen piha sopii eri ikäisille rakennuksille. Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinteen aiheena on rakennuksen pitäminen kuivana ja hajuttomana. Mukana myös Kuusankosken puutarhayhdistys ry, mm. puutarhaneuvontaa ja kasvien myynti.

Ohjelma ilmainen Iisakki ry:n jäsenille, muille 5 €.

Tapahtumapaikkana historiallinen Oravalan kartano, Tammipuisto 60, 45940 Oravala.

Järjestäjä: Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakki ry

350 vuotta kartanohistoriaa – kesällä 2021 juhlimme yhdessä!

Tänä vuonna vietetään Oravalan kartanon 350-vuotisjuhla! Juhlavuoden ohjelmassa on draamaopastus, konsertti ja näyttely. Järjestämme myös yleisöopastuksia kartanon kotimuseossa ja tammipuistossa.

Tervetuloa nauttimaan vanhasta kartanomiljööstä, historian havinasta ja hurmaavista tarinoista!

Huom.! Muutokset mahdollisia vallitsevan koronatilanteen vuoksi!

Draamaopastus Agronomin kalaasi

Seuraamme agronomi ja kartanoisäntä Edvard Hornborgin 50-vuotis syntymäpäivän kalaasivalmisteluja palvelija Ida-Marian jämäkällä johdolla. Draamaopastus on humoristinen aikamatka, joka kertoo Oravalan kartanon elämästä 1920-luvulla. Tapaamme uskollisen palvelijan Ida-Marian, keittiöassistentti Elsan, torpparityttö Pikku-Iitan ja senaattorska Alexandrine Hornborgin.
Kesto on noin 30-40 min. Ulkona. Liput 15 €. Pääsylippu varattava ennakkoon, rajoitettu määrä paikkoja. Ajankohta:
29.8.2021 klo. 13 HUOM! Vain yksi kierros! (Päivitetty 21.8.2021)
25.7.2021 klo. 13  ja klo. 16 MOLEMMAT KIERROKSET LOPPUUNMYYTY!

Konsertti ”Salonkimusiikin helmiä Oravalan kartanolla”

Oravalan kartanon 350 v juhlakonsertti tammipuistossa. HUOM! Konsertti pidetään ulkona puutarhassa! (Päivitetty 19.7.2021)

La 24.7.2021 klo 17.

Esiintyy: Trio Monrepos solistina sopraano Emilia Vesalainen-Pellas.
Lahtelainen Trio Monrepos solistinaan sopraano Emilia Vesalainen-Pellas konsertoi Oravalan kartanon tammipuistossa. Ohjelmana salonki-, viihde- ja operettimusiikin helmiä. Triossa soittavat Maaria Leino (viulu), Maarit Liimatainen (piano) ja Tomi Uotila (sello).
Konsertin järjestää Oravalan kartano yhteistyössä Jaalan Musiikki- ja Monitaideyhdistys ry. Konserttia tukee Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.
Liput: 15 €. Pääsylippu varattava ennakkoon. Konsertti toteutetaan koronarajoitukset huomioiden. 

Konserttikahvit puutarhassa

Senaattorin konserttikahvit kotimuseossa on perutettu vallitsevan koronatilanteen takia. Konserttikahvia on tarjolla ulkona puutarhassa ennen konserttia klo.16 alkaen! (Päivitetty 15.7.2021)

Joulu Oravalan kartanossa

Tervetuloa nauttimaan vanhanajan joulutunnelmasta Oravalan kartanon kotimuseossa ja vanhassa tallissa 11-12.12.2021 klo. 12–16.

Kotimuseo on koristeltu vanhan ajan joulunviettoon ja jouluopastus kertoo kartanon joulunvietosta ja perinteistä ennen vanhaan. Vanhan tallin pikkupuodissa on lämmintä omenaglögiä, käsintehtyä hilloa kartanon puutarhasta, saaristolaisleipää, tuorepuristettua omenanmehua, käsitöitä ja vanhan ajan joulukoristeita. Ja pihalla voi bongata tallitontun!

Pääsylippu kotimuseoon 5 €, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy. Enintään 10 henkeä samaan aikaan kotimuseossa.

Käytäthän maskia ja tulethan terveenä!

Huom.! Muutokset mahdollisia vallitsevan koronatilanteen vuoksi!

Näyttely ”Siniveriset Oravalan kartanossa – 350 vuotta kartanohistoriaa”

”Idel ädel adel på Oravala gård – 350 år av herrgårdshistoria”

Tänä vuonna Oravalan kartano täyttää 350 vuotta. Säteri perustettiin vuonna 1671 kreivi Gyllenstierna af Steningille. Juhlavuoden pieni näyttely kartanon museoissa kertoo säterin aatelissuvuista. Ajankohta: kesä-syyskuu, avoinna vierailun ja tapahtumien yhteydessä.

Yleisöopastuksia

Järjestämme yleisöopastuksia kesällä 2021. Opastetuilla tarinakierroksilla tutustutaan kotimuseoon, tammipuistoon ja näyttelyyn. Tarinakierros kestää noin 45 min.
Heinäkuun yleisöopastuksia
19-22.7 joka päivä klo.15.
Yleisöopastukseen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, mutta ryhmän koko on rajoitettu, maksimi 20 henkilöä. Mukaan pääsee saapumisjärjestyksessä! Opastuksen hinta on 10 €.
Tutustu kartanon historiaan  ja lue lisää kotimuseosta ja tammipuistosta.

Oravalan kartanon Joulu – Jul på Oravala gård 2020

Joulukuusen myynti, pieni pop-up puoti ja joulutunnelmaa museonavetassa 12-22.12.2020! Olemme avoinna la-su klo. 12-17, ma-pe klo. 12-19. Itsepalvelukassa!

Ingrid myy joulukuusia ja puodissa on mm. saaristolaisleipää, hilloa, lampaantaljoja, pellavapyyheliinoja, villasukkia, luomukauralyhteitä. Leivonnaisia viikonloppuisin ja keskiviikkona. Katso ajankohtaiset päivitykset Facebookista: oravalankartano

Tänä vuonna kotimuseo ei ole auki jouluna ja joulukierroksia ei järjestetä covid-19 tilanteen takia. Mutta joulutunnelmasta ei ole luovuttu, tule esim. iltalenkille nauttimaan jouluvaloista ja tunnelmasta!
Tulethan terveenä, käytä maskia ja käsidesiä, sekä muista turvaväli! Auton voi jättää parkkipaikalle tai ajaa museonavetalle, jos olet tulossa joulukuusen ostoksille! Tervetuloa!

Musiikkia ja tarinoita Oravalan kartanossa 29-30.8.2020

Tervetuloa kuuntelemaan musiikkia ja tarinoita Oravalan kartanossa 29-30.8.2020! Lauantaina Kymen Biisiuittamo tarjoaa kansanmusiikkia vanhassa navetassa. Lauantaina ja sunnuntaina kartanon emäntä Ingela vie tarinakierrokselle tammipuistoon ja kartanon kotimuseoon, joka huokuu historiaa! Navettakahvilassa voi nauttia kahvista ja kakusta tai ottaa kahvikupin mukaan ja istahtaa tammilehvästön alle.

Lauantaina 29.8.2020 klo. 12 – 15

Klo. 12 Kymen Biisiuittamon konsertti

Kymen Biisiuittamon konsertti Oravalan kartanossa museonavetassa. Kymenlaakson historian pohjamudista ja nykypäivän rantavesistä koukkuun tarttuneet tekstit, muistot ja melodiat muuttuvat nuorten kansanmuusikoiden käsissä uusiksi tarinoiksi!

Konserttiin on vapaa pääsy. Konserttiin mahtuu 50 henkeä. Konsertin kesto noin tunti. Ei ennakkovarausta.

Kymen Biisiuittamo:

  • Annika Lyytikäinen klarinetti, laulu
  • Viola Uotila kanteleet, laulu
  • Saija Hostikka kontrabasso, laulu

Konsertin järjestää: Jaalan Musiikki- ja Monitaideyhdistys ry

Yhteistyössä: Oravalan Kartano

Tapahtumaa tukee: Pohjois-Kymen Kasvu ja Kymin Osakeyhtion 100-vuotissäätiö

Klo. 13 – 14 Navettakahvilassa kahvia ja kakkua

Kl.14 Opastettu tarinakierros

Opastettu tarinakierros Oravalan kartanon tammipuistossa ja kotimuseossa. Kierroksella tutustut mielenkiintoisiin henkilöihin ja historian kohtalokkaisiin käännekohtiin! Kierroksen hinta on 10 €/hlö, sisältää pääsymaksun museoon. Kierros kestää noin 60 min. Ryhmän maksimimäärä 35 henkeä.

Sunnuntaina 30.8.2020 klo. 13-15

Klo. 13 – 14 Navettakahvilassa kahvia ja kakkua

Kl. 14 Opastettu tarinakierros

Opastettu tarinakierros Oravalan kartanon tammipuistossa ja kotimuseossa. Kierroksella tutustut mielenkiintoisiin henkilöihin ja historian kohtalokkaisiin käännekohtiin! Kierroksen hinta on 10 €/hlö, sisältää pääsymaksun museoon. Kierros kestää noin 60 min. Ryhmän maksimimäärä 35 henkeä.

Kesä 2020

Lampaat ovat kesälaitumella, oras vihertää pelloilla ja syreenit kukkivat! Kotimuseota siivotaan ja sisustetaan, uudet asiakastilat ovat kohta valmiina! Pitkän pohdinnan jälkeen, poikkeustilan sääntöjen ja ohjeiden viidakossa, päätimme avata kauden 2020 elokuussa! Tervetuloa tammipuistoon!

Kevät ja alkukesä 2020

Kevätaurinko paistaa, kevään karitsointi on ohi ja puutarha herää pikkuhiljaa talviunesta. Kohta alkavat toukotyöt pelloilla, rakennuksien ylläpitoa ja maalaaminen taas pellavaöljymaalilla. Kun mikä kevät tahansa, mutta silti tämä kevät ei ole ollut kuin mikä kevät tahansa. Perinnerakentamispäivä 23.5 ja kaikki vierailut toukokuussa täällä meillä on peruutettu. Noudatamme tarkasti viranomaisten ohjeita ja katsotaan mitä on mahdollista järjestää kesällä. Tämä jotta voimme turvallisesti kävellä puistokierroksella ja juoda kahvia yhdessä tammien alla kun se taas on mahdollista! Pidetään huolta toisistamme!

Oravalan kartanon joulu –

Jul på Oravala gård

Oravalan kartanossa valmistaudutaan joulun viettoon 14-15.12.2019.

Mitä kartanon tallitonttu oikein puuhailee silloin kun tilan väki nukkuu ja kuinka Hornborgien perhe vietti joulua 1920-luvulla?

Tervetuloa Oravalan kartanoon nauttimaan entisajan joulutunnelmista! Tontturastilla voi katsoa tallitontun puuhailut tonttu-apin avulla. Voi kuunnella jouluisia satuja ja rapsutella lampaita. Draamakierroksella Vanhassa talossa seuramme Oravala kartanon jouluvalmisteluja 100 vuotta sitten.

Pop-up kahvilassa ja puodissa voi nauttia lämpimistä juomista ja joululeivonnaisista. Puodista voi ostaa käsintehtyjä joululahjoja ja lähituotettuja herkkuja. Kartanon pihalla Ingrid myy joulukuusia.

Tervetuloa! Välkomna! Muista pukeutua sään mukaisesti ja lämpimästi!

OHJELMA

Perjantaina 13.12.2019

Draamakierros klo.18 Vanhassa talossa

Lauantaina ja sunnuntaina 14-15.12.2019 klo. 10-17:

Pop-up kahvila ja puoti.

Tonttu-rasti pihalla ja lampaiden rapsuttelua.

Satutuokio klo. 10, 11, 12 Satutuokio kestää noin 20 min.

Draamakierros klo. 13, 15, 17 Vanhassa talossa.

Draamakierros ”Jouluvalmistelut”

Senatoorska Alexandrine Hornborg on saapunut Helsingistä Oravalaan viettämään joulua. Vierailu on aiheuttanut, kuten aina, kiirettä ja hikeä! Palvelusväki on pedannut, putsannut ja puunannut päiviä ennen vierailua. Keittiöapulainen Hilda leipoo joululimppuja, mutta keittiöstä tulee käryä, onko Hilda taas unelmoinut ja unohtanut limput uuniin? Entä uskaltaako salissa nukkuvan senatoorskan herättää?

Draamakierros kertoo kuinka Hornborgien perhe vietti joulua Oravalan kartanossa 1920-luvulla. Ida-Marian opastuksella seurataan jouluvalmisteluja palvelija Hildan, senatoorskan ja pikku neiti Elisabethin kanssa. Ohjaus Piia Kleimola. Draamakierros kestää noin 30 min. Liput 15 €. Varus etukäteen! Ryhmään mahtuu max 12 hlö.

Varaa lippusi ennakkoon:

sähköposti: info@oravalankartano.fi

puh: 0406703036

Perinnerakentamispäivä 8.6.2019

Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry järjestää Perinnerakentamispäivän Oravalan kartanolla 8.6.2019 kl 11- 16. Kesäpäivän teema on rakennuksen perinteiset korjausmenetelmät ja vanhat puutarhat.

Ohjelmassa seminaari, alan näytteilleasettajia, opastettu kierros ja puutarhakahvila!

Perinnerakentamispäivän kolmen luennon kokonaisuuden aloittaa Puutarhasuunnittelija Barbro Bergman-Roberts, joka kertoo vanhojen puutarhojen kunnostamisesta. Vanhoihin pintakäsittelytekniikkoihin perehtynyt insinööri Pia Rajala antaa käytännöllisiä vihjeitä sisäpintojen ehostamiseen. Perinnemestari Hannu Rinne käsittelee vaarallista aihetta: kuinka vanhaan taloon voi tehdä kylpyhuoneen.

Ajankohtaiset tiedot tapahtumasta löytyvät osoitteesta www.iisakki.org.

Draamallinen esitys Oravalan kartano – kevät 1918, 7-9.9.2018

Kevät 1918 oli Oravalan kartanolle kohtalokas. Kuten Oravalan Anna kertoo; ‘Niin monet se kamala kevät vei – nuoret sekä vanhat, se kiihkeä rikkinäisyyden ja puolikiihkon aika. Haavoja on lyöty kanssaihmisten sydämiin, epäluuloa ja vihaa kylvetty ihmisten välille niin, että kyllä kestää monta auringonnousua ennen kuin kansa on eheä ja jälleenrakentaminen alkaa…. Sen kauhean toukokuisen päivän keväältä -18 me muistamme kaikki! Etenkin lapset. Antaa lasten kertoa. Silloin oli joukossamme vielä Torstenkin….’

Draamallinen esitys pohjautuen 1918 tapahtumiin, Oravalan kartanolla. Esityksen jälkeen kahvitarjoilu ja tutustuminen kotimuseoon.

pe 7.9. klo 18

la 8.9. klo 13 ja 16

su 9.9. klo 13 ja 16

Yhteen esitykseen max 30 hlö. Kokonaiskesto arvio 1 h 30 min. Esitys on ulkona.

Liput 15 € / kpl Hintaan sisältyy kahvitarjoilu. Maksu käteisellä paikan päällä.

Varaukset: Oravalan kartano / Ingela Hilden puh. 0406703036 ja/tai s-posti: ingela.hilden@oravalankartano.fi

Esityksen toteutus: Voimateatteri / Piia Kleimola

Iisakin perinnerakentamispäivä 11.6.2016

Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakki järjesti perinnerakentamispäivän Oravalan kartanossa lauantaina 11.6 klo 10-15. Ohjelmassa oli luentoja, työnäytöksiä sekä alan yritysten tuote- ja palveluesittelyjä.

Perinteillä parempi koti – perinnerakentamispäivä 7.6.2014

Kymenlaakson ensimmäinen perinnerakentamispäivä Kouvolassa järjestettiin Oravalan kartanon pihapiirissä 7.6.2014 klo 10–15.

Elovalkeat-avajaiset 26.7.2013

Elovalkeat-avajaisjuhlat pidettiin Oravalan kartanon pihapiirissä 26.7.2013.