oravalan kartanon tapahtumat 2022

perinnerakentamispäivä

Lauantaina 28.5.2022 kello 11.00–15.00

Näytteilleasettajien, perinnekasvitorin, kahvilan ja työnäytösten, mm. ikkunakunnostus, lisäksi kolme luentoa. Restaurointimestari Niko Palonen kertoo, mitä on hyvä ja huono korjaaminen. Maisema-arkkitehti Eeva Ilonoja pohtii millainen piha sopii eri ikäisille rakennuksille. Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinteen aiheena on rakennuksen pitäminen kuivana ja hajuttomana. Mukana myös Kuusankosken puutarhayhdistys ry, mm. puutarhaneuvontaa ja kasvien myynti.

Ohjelma ilmainen Iisakki ry:n jäsenille, muille 5 €.

Tapahtumapaikkana historiallinen Oravalan kartano, Tammipuisto 60, 45940 Oravala.

Järjestäjä: Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakki ry

Iisakki ry

Perinnerakentamispäivän ohjelma

Luento 1
12.00–12.45
Niko Palonen
Hyvä ja huono korjaaminen
Luennossa perehdytään esimerkkien kautta kuluneina vuosikymmeninä tehtyihin virheisiin ja siihen, että miten vanha rakennus olisi kunnostettavissa fiksulla tavalla.
Niko Palonen on uutta ja vanhaa yhdistävä perinnerakentaja, joka ratkoo työkseen vanhojen talojen ongelmia. Työssään Palosta motivoi halu auttaa ihmisiä.

Luento 2
13.00–13.45
Eeva Ilonoja
Vanha pihapiiri tyylin mukaan
Vanhan rakennuksen pihapiirin tulee olla yhtä aikaa viihtyisä, toimiva ja kaunis. Kulttuurimaisemaa vaalivassa suunnittelussa on löydettävä tasapino luonnon monimuotoisuuden ja kulttuurihistoriallisten arvojen välillä.
Eeva Ilonoja on eläkkeellä oleva maatalon emäntä ja maisema-arkkitehti

Luento 3
14.00–14.45
Hannu Rinne
Kuiva ja hajuton talo
Useimmat vanhan rakennuksen ongelmat liittyvät kosteuteen, niin myös hajut. Märkä puu homehtuu ja lahoaa – ja haisee. Talo pysyy rakenteellisesti kunnossa ja raikkaana, kun rakenteet ovat hengittävät, asunnossa on ilmanvaihto ja vintillä sekä ryömintätilassa tuuletus.
Hannu Rinne on humanisti, joka tarttui vasaraan. Hän on kunnostanut pian kaksikymmentä vuotta omaa vanhaa taloaan, Kiviniemen kartanoa Pyhtäällä.

Opastettu kierros kartanon puistossa
15.00
Ingela Hildén
Puutarhakierroksella tutustumme pähkinäpensaisiin, satavuotiaisiin tammiin ja upeisiin lehtikuusiin. Tutkimme samalla vanhaa puutarhan rakennetta ja vanhoja viljelykasveja. Saamme kuulla kartanon aikoinaan laajasta puutarhaviljelystä, ja puutarhahistorian selvittämisen vaatimasta salapoliisintyöstä.
Ingela Hildén on agrologi, jonka intohimona on historia ja kulttuuriperinnön vaaliminen. Hän myös rakastaa historiallisten tarinoiden kertomista.

Teatteriesitys

Rauha ja Toivo – kirjeenvaihtoa

Käsinkirjoitettu kirje on kuin ystävän vierailu. Kirjeen kirjoittaja on keskittänyt ajatuksensa kirjeen saajaan – sanoihin, ajatuksiin ja tunteisiin jotka haluaa vastaanottajalle lähettää. Kirjeenvaihto on aitoa ja elämänmakuista. Kirjeiden merkitys on etenkin sodan erottamien ihmisten jaksamiselle ollut merkittävä. Kenttäposteilla on pidetty yllä parisuhdetta ja ystävyyttä, jaettu arjen elämää sekä hoidettu juoksevia asioita. Kirje on elämänmerkki.

Pienessä, kauniissa teatteriesityksessä kuullaan sota-ajan kirjeenvaihtoa näyttelijä Heli Nikulan tulkitsemana.

Esityksen kesto 40 min. Ohjaus: Piia Kleimola. Liput 10 €. Kahvipuhvetti. Teatteriesitys Oravalan kartanon Navettamuseossa.

Näytökset

22.5.2022 klo. 14

29.5.2022 klo. 14

12.6.2022 klo. 14

4.8.2022 klo. 18

Lisätietoa

 

Lipputulot lahjoitetaan Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Lipputulot lahjoitetaan Punaisen Ristin katastrofirahastoon.