Kaffebjudning

Säg vad smakar inte bättre än goda hembakta kakor och en kopp kaffe i en vacker miljö! Vi serverar klassiska bakverk från gårdens gamla recept och mattraditioner. Kaffeservering är möjligt att beställa på förhand till en guidad rundtur. Vi dukar kaffebordet i museet eller i trädgården om ni så önskar.

Kaffe och sju sorters kakor

Under årens lopp har vi samlat recept och intervjuat släktingar och hembiträden för att kunna dokumentera gårdens mattraditioner. Matkulturen är ju en central del i herrgårdarnas historia. Värdinnorna på Oravala gård har hämtat med sig egna recept och traditioner och inslaget från kusten och Sverige är påtagligt. Det äldsta receptet som vandrat genom släktleden och som nu ingår i samlingarna på Oravala gård är sandbakelser från nuvarande värdinnan Ingelas mormors farmor från Ingå.

Från en uppsjö av recept på småbröd, bullar, mjuka kakor, tårtor, pajer och piroger, har vi tillsammans med en hushållsrådgivare tagit fram några riktigt klassiska och nostalgiska kaffemenyer!

boka en guidning med kaffe

Kaffemenyer

Fru Marthas eftermiddagskaffe

Kaffe och te med tre klassiska bakverk. Nymodigheter från Sverige! Introducerade i köket på Oravala gård i början av 1900-talet!

Hilkkas kökskaffe

En slät kopp kaffe eller te och en bit kaka. Enkelt, gott och snabbt, precis som för kökshjälpen Hilkka i tiderna.

Godsägare Edis morgonkaffe

Kaffe och te med tre bakverk. Passligt salt och lite sött, som ger en bra start på godsägarens arbetsdag och resenärens utflyktsdag.

Frukost

Kaffe och te, en salt paj och en söt kaka. Ett mål som mättar, precis som frukosten förr i tiden när vällingklockan kallade. Fast på den gamla goda tiden serverades gröt.

boka en guidning med kaffe