guidade visningar och rundturer

Välkommen att besöka vårt museum och ekparken på en guidad rundtur. Vi erbjuder guidningar som handlar om gårdens spännande historia och intressanta trädgårdshistoria. Båda guidningarna sker både ute i ekparken och i hemmuseet, men på trädgårdsguidningen spenderar vi naturligtvis mera tid i trädgården. Guidningarna bör bokas i förväg och vi har endast öppet för grupper på beställning. Håll dock utkik här på hemsidan eller våra sociala medier efter publika guidningar som vi ordnar ibland!

Guidning i parken och trädgården

Trädgårdsguidningens tema är Oravala gårds trädgårdshistoria. Parken är en formträdgård som är anlagd i slutet av 1700-talet, där inslaget av ek har varit både riktgivande och dominerande. Parken och trädgården hann både växa igen och glömmas bort under några decennier, men har åter röjts fram och vårdas nu med varsam hand. Området är ca 1,8 ha stort och är ett restaureringsobjekt.

Under trädgårdsguidningen vandrar vi i parken och betraktar hasselbuskar, hundraåriga ekar och maffiga lärkträd. Vi tittar närmare på den gamla trädgårdskonstruktionen och gamla kulturväxter. Ni får höra om den omfattande trädgårdsodlingen som gården en gång i tiden hade och detektivarbetet med att ta reda på trädgårdens historia. Vi berättar också om arbetet med att bevara kulturarvet och restaureringen av parken.

Läs mera om Oravala gårds trädgård här!

boka en guidning

Bra att veta om guidningen

Gårdens värdinna Ingela är utbildad guide och står för guidningen, samt har ett gediget intresse för trädgårdshistoria. Under den guidade rundvandringen bekantar vi oss med trädgården och parken, samt besöker gårdens hemmuseum. Guidningen räcker ca 45 min. Promenadsträcka ca 1 km. Kläder enligt väder och bekväma skor på fötterna. Obs! Med reservation för blåsigt väder. Vid hårdare vindar kan vi inte besöka trädgården, då det i ett gammalt trädbestånd alltid finns risk för att en gren eller ett träd kan falla.Guidning på svenska, finska och engelska.

Boka en guidning