guidade visningar och rundturer

Välkommen att besöka vårt museum och ekparken på en guidad rundtur. Vi erbjuder guidningar som handlar om gårdens spännande historia och intressanta trädgårdshistoria. Båda guidningarna sker både ute i ekparken och i hemmuseet, men på trädgårdsguidningen spenderar vi naturligtvis mera tid i trädgården. Guidningarna bör bokas i förväg och vi har endast öppet för grupper på beställning. Håll dock utkik här på hemsidan och våra sociala medier efter publika guidningar som vi ordnar ibland!

Tidsresa i gårdens historia

Den guidade rundturen om gårdens historia är en spännande tidsresa i Oravala gårds anrika historia. Sällan kan Finlands historia avspeglas så här väl på en och samma plats! Guidningen tar avstamp i medeltiden, spinner vidare via Sveriges stormaktstid och säteriets grundande 1671 till freden i Åbo 1743 då riksgränsen dras i Kymmene älv. Oravala gård tillhör plötsligt Ryssland och vi får ta del av 1700-talets inflytelserika handelshus och societet, samt såg- och pappersindustrins uppkomst.

Historien fortsätter med när släkten Hornborg kommer till Valkeala och Oravala gård, en egensinnig kyrkoherde håller hela socknen i stram givakt och ett kejserligt gudbarn gifts in i släkten. Vårvintern 1918 genomlider familjen inbördeskrigets fasor och efter fortsättningskriget 1944 står gården inför nya utmaningar. Detta och mycket till berättas för er under rundvandringen.

Boka en guidning

Bra att veta om guidningen

Gårdens värdinna Ingela är utbildad guide och står för guidningen, hon är dessutom en fena på att berätta historier. Under den guidade rundvandringen bekantar vi oss med ekparken från 1700-talet och gårdens hemmuseum.
Guidningen räcker ca 45 min. Kläder enligt väder och bekväma skor på fötterna. Obs! Med reservation för blåsigt väder. Vid hårdare vindar kan vi inte besöka trädgården, då det i ett gammalt trädbestånd alltid finns risk för att en gren eller ett träd kan falla. Guidning på svenska, finska och engelska.

Boka en guidning