Välkommen på besök!

Välkommen på besök till Oravala gård för att njuta av den gamla kulturmiljön och gårdens fascinerande historia, som överraskar med dramatiska historier och spännande personer! Gården har även en unik ekpark och gammal trädgårdshistoria. Vi erbjuder guidade rundturer och visningar  i ekparken från 1700-talet och vårt hemmuseum. Till den guidade turen serverar vi gärna kaffe och hembakt enligt gårdens traditioner. Guidningar och kaffeservering bör bokas i förväg och vi har endast öppet för grupper på beställning. Vi ordnar också kulturevenemang i samarbete med andra aktörer och publika guidningar sommartid!

Guidad rundtur

Välkommen att besöka vårt museum och ekparken på en guidad rundtur. Guidningen som handlar om gårdens historia är en spännande tidsresa i Oravala gårds anrika historia. Sällan kan Finlands historia avspeglas så här väl på en och samma plats! Guidningen tar avstamp i medeltiden och tidsresan slutar vid fortsättningskrigets slut. Vi lovar, det är både överraskande, spännande och underhållande!

guidning

Guidning med trädgårdstema

Trädgårdsguidningens tema är Oravala gårds trädgårdshistoria. Formträdgården är anlagd i slutet av 1700-talet och ekparken är unik i sitt slag i Finland. Vi tittar närmare på träd och konstruktioner och ni får höra om detektivarbetet med att ta reda på trädgårdens historia. Vi berättar också om arbetet med att bevara trädgårdsarvet.

Trädgårdsguidning

Gammeldags kaffebjudning

Förgyll gärna ert besök med en kaffebjudning. Det kan vara skönt att sitta ner en stund efter den guidade rundturen och njuta av en kopp kaffe och gammeldags bakverk. Bakverken är från gårdens gamla receptgömmor och avspeglar också de traditioner som Oravala gårds värdinnor hämtat med sig under årens lopp. Kaffebjudningen bör beställas i förväg med en guidad rundtur.

läs mer om kaffebjudning

Dagsprogram för grupper

Vi har förslag på fina rutter och besöksmål här i trakten, så att ni har lättare att planera en dagsresa här i trakten! Tillsammans med Kouvola guider har vi skräddarsytt ett dagsprogram med trädgårdstema och ett med pappersbrukshistoria. Vi kan också rekommendera trevliga lunchställen under resans lopp!

dagsprogram för grupper

Träffa vänner och familjen

Vill ni samlas med familjen eller släkten för att göra något tillsammans? Ordna en träff med gamla studiekompisar eller träffas med vännerna? Det här är platsen för er som älskar historia, byggnadsvård och gamla kulturmiljöer! Välkomna att träffas och umgås i lugn och ro och samtidigt bekanta er med gårdens kulturarv.

För vänner och familjen

Gårdens hemmuseum

Oravala gårds hemmuseum är gårdens äldsta bevarade boningshus från 1700-talets början. Det var det enda bostadshuset på den gamla mangården som inte brann ner under striderna i inbördeskriget 1918. Under den flagnande ytan döljer sig ett officersboställe. I rummen finns föremål och bilder utställda från gångna tider. I det här huset sitter historien i väggarna! Hemmuseet är endast tillgängligt på den guidade rundturen.

läs mera om hemmuseet

Ekparken och trädgården

Oravala gårds ekpark anlades i slutet av 1700-talet. Den är skapad enligt formträdgårdens ideal med kvarter och symmetriska gångar. I parken växer 100-åriga ekar, lärkträd och hassel, samt kulturväxter som är kännspaka för herrgårdsträdgårdar. Parken och trädgården är ca 1,8 ha stor. Idag är parken och trädgården ett restaureringsobjekt, som vi med varsam hand underhåller och restaurerar. Parken är endast tillgänglig på den guidade rundturen.

läs mera om trädgården

Båtutflykter på Kymmene älv

Kom på en båtutflykt och njut av Kymmene älv och Pyhäjärvis fjärdar tillsammans med familjen, vänner eller arbetskolleger. Båtutflykterna ordnas i samarbete med KymiSun.

Båtutflykter