ORAVALA gård vid Kymmene älv

Oravala gård är belägen i Kouvola vid Kymmene älv. Härifrån strömmar älven mot Voikka gamla pappersfabrik och mot väster öppnar sig fjärden på Pyhäjärvi och Kimola kanal.

Oravala gårds drivs av Christian Hornborg och Ingela Hildén, som representerar den femte generationen Hornborg på gården. Vi odlar ekologisk spannmål, idkar skogsbruk och hyr ut lägenheter i gårdens tidigare arbetarbostäder.

Vi har också öppnat gården för dig som vill komma och njuta av kulturmiljön och fascineras av gårdens fantastiska historia – välkomna på besök!

Besök oss

ORAVALA GÅRDS HISTORA

Kymmene älv har varit en färd- och handelsrutt, gräns mellan öst och väst, samt en viktig flottningsled och gett vattenkraft till sågindustrin. Det här betydelsefulla och strategiska läget gjorde att människorna bosatte sig på Oravala gårds marker troligen redan på järnåldern. Säteriet grundades år 1671 till Carl Gyllenstierna och i år firar vi 350 år av spännande herrgårdshistoria!

LÄS MERA OM HISTORIAN

DET HÄR ERBJUDER ORAVALA GÅRD DIG!

Historia

Upplev gårdens historia! Vår guidade tur för dig genom århundraden fyllda av spännande händelser, romantik och krig, samt inflytelserika personer med band till tsarer och kungligheter!

LÄS MER

Ekparken

Hör lövens sus och känn hur ekollonen knastrar under fötterna! På vår rundtur får du bekanta dig med vår unika ekpark från 1700-talet, dess historia och hemligheter.

LÄS MER

Kaffestund

Sitt ner en stund i bersån och njut av äkta gammeldags kaffebjudning. Bakverken är gjorda från gårdens receptgömmor!

LÄS MER

Lantbruket

Oravala gård är en levande lantgård! Vår lilla fårbesättning sköter om landskapsvården och på de urgamla åkrarna växer ekologisk spannmål. Här kan du njuta av lantliv och klappa får!

LÄS MER