Välkommen på besök!

Välkommen på besök till Oravala gård för att njuta av den gamla kulturmiljön och gårdens fascinerande historia, som överraskar med dramatiska historier och spännande personer! Vi erbjuder guidade vandringar som för dig på en tidsresa från Matti Oravas medeltid till Hornborgarnas era. På den guidade rundvandringen besöker vi ekparken från 1700-talet och vårt hemmuseum. Du kan kombinera den guidade turen med en kaffebjudning i äkta gammeldags stil. I gårdsboden finns hantverk av ek och textil, smått och gott med anknytning till gårdens historia. Vi ordnar också evenemang i kulturarvets anda!

Vi är öppna för grupper på beställning från maj till september och på evenemangdagar.

Oravala gård är belägen i Kouvola 17 km från Kouvola centrum och 135 km från Helsingfors, behändigt invid stamväg 46 mot Heinola. Unescos världsarv Verla träsliperi- och pappfabriksmuseum är beläget 16 km från Oravala gård och  erbjuder även guidning på svenska. Till den nya sevärdheten Kimola kanal är det 30 km. Vi rekommenderar övernattning på Radalla Resort vid Urajärvis strand i Iitti.

VisitKouvolas hemsidor finns tips om sevärdheter i Kouvola – här finns mycket att göra och se!

Gårdens hemmuseum

Oravala gårds hemmuseum är gårdens äldsta bevarade boningshus från 1700-talets början. Det var det enda bostadshuset på den gamla mangården som inte brann ner under striderna i inbördeskriget 1918. Under den flagnande ytan döljer sig ett officersboställe. I rummen finns föremål och bilder utställda från gångna tider. I det här huset sitter historien i väggarna! Hemmuseet är endast tillgängligt på den guidade rundturen.

Kontakta oss!

Ekparken

Oravala gårds ekpark anlades i slutet av 1700-talet. Den är skapad enligt formträdgårdens ideal med kvarter och symmetriska gångar. I parken växer 100-åriga ekar, lärkträd och hassel, samt kulturväxter som är kännspaka för herrgårdsträdgårdar. Parken och trädgården är ca 1,8 ha stor. Idag är parken och trädgården ett restaureringsobjekt, som vi med varsam hand underhåller och restaurerar. Parken är endast tillgänglig på den guidade rundturen.

Kontakta oss!

Guidad rundvandring

Följ med på en oerhört spännande tidsresa där du bl.a. får höra om inbördeskrigets fasor, ett kejserligt gudbarn och en egensinnig kyrkoherde som håller hela socknen i stram givakt! Gårdens värdinna Ingela är en fena på att berätta historier och hon är även utbildad guide. Under den guidade rundvandringen bekantar vi oss med ekparken från 1700-talet och gårdens hemmuseum och som sagt, med en hel del spännande personer och dramatiska händelser! Guidningen räcker ca 45 min.

Kontakta oss!

Gammeldags kaffebjudning

Förgyll gärna ert besök med en kaffebjudning. Det kan vara skönt att sitta ner en stund efter den guidade vandringen och njuta av en kopp kaffe och gammeldags bakverk i den vackra kulturmiljön. Bakverken är från gårdens gamla receptgömmor och avspeglar också de traditioner som gårdens värdinnor hämtat med sig under årens lopp. Kaffebjudningen bör beställas i förväg och kombineras med en guidad vandring.

Kontakta oss!

Båtutflykter på Kymmene älv

Kom på en båtutflykt och njut av Kymmene älv och Pyhäjärvis fjärdar tillsammans med familjen, vänner eller arbetskolleger. Båtutflykterna ordnas i samarbete med KymiSun.

Kontakta oss!